Роботика за България

Вече четвърта година клуба по роботика в СПГЕ”Джон Атанасов” е част от програмата „Роботика за България”, създадена по инициатива на SAP Labs – България с подкрепата на Фондация „Работилница за гражданска инициатива”.

 

Програмата цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите. Тя е насочена към ученици между 10 и 16 години, както и към техните учители. Програмата подкрепя мотивирани учители да изградят отбор по роботика в училището, където преподават, като за целта осигурява оборудване на дейността на един отбор по роботика, обучение и възможност за участие в състезания по роботика.Така програмата си поставя за цел да създаде навици от ранна детска възраст за работа в екип. Заедно в група учениците конструират и програмират роботи, които изпълняват социално значими мисии, разработват своите първи научно-изследователски проекти. Философията на инициативата е децата да научават нови знания чрез преживявания.

За  „Роботика за България” ?

Участия на Vendom Genesis

  • Сезон 2015/2016 година. Първата година бяхме 11 човека и дълго време се лутахме докато намерим своето място. Представянето ни беше добро, но не отлично и това ни стимулира за още по-усилена работа през следващата година.

  • Сезон 2016/2017 година. - Vendom Genesis работи усилено през цялата година, на междинните онлайн участия се представяхме отлично, но на финала се разминахме с купата на фестивала. Нашият ментор  и благодарение на подкрепата  на гимназията ни изпрати на обучение през лятото и вече с нови сили започнахме следващият сезон.

  • Сезон 2017/2018 година. Отборите, които се състезават от цялата страна са повече от 60 и тази година преди големият финал се проведоха три регионални състезания на които премериха сили отборите от двете дивизии А и В. На 20.05.2018г. в София се проведе третото регионално състезание на което отборите на СПГЕ”Джон Атанасов” – Vendom Genesis и Vendom Genesis JR спечелиха титлата „Регионален шампион“  като представиха по неповторим начин пред жури своите научно изследователски проекти, дизайн на робота и отлична робо игра, която ги изстреля директно на финала на фестивала на SAP, който се проведе в София на 16.06.2018г. Отбора ни взе отличие за отборна игра, отличие за робо дизайн, отличие за научно изследователски проект и второ място отборно получиха всеки един от двата отбора измежду 24 финалисти.

  • Сезон 2018/2019 година. Отборите вече са над 90, тази година имаше три виртуални задания преди класирането на финала. Клубът ни се състезава с два отбора - Vendom Genesis и Vendom Genesis JR .През периода на трите задания клубът ни предаваше различни задания и журито винаги ни класираше на първите места във временната класация и това ни изстреля направо на финал, който се проведе на 15.06.2019 г. в зала 5 на НДК. И двата отбора, нашият, вече - Vendom Genesis  и осмокласниците , новото попълнение на клуба получихме отличия за робо дизайн, робо игра,  отборна игра. А научно-изследователския проект на - Vendom Genesis, свързан с космоса, впечатли журито и получихме неговото отличие. А Vendom Genesis JR взеха трето място в  A девизия.

Публикувано от Кристиян Сотиров

28.07.2019г.

Абонирайте се !

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Vendom

Genesis

"Vendom Genesis" е клуб по роботика към СПГЕ ,,Джон Атанасов". Основната му цел е да мотивира и помага на желаещите да се занимават с роботика и електроника.

Навигация